
Pezsgős dugó
A piacon elterjett pezsgős dugóknak több típusa létezik, melyek a következők:
- agglomerált, vagyis egy egyszerű egyenes falú agglomerált dugóról van szó, ami csupán méretében különbözik a borászati célra használt agglomeráltaktól.
- egylapkás agglomerált, mely a 2TOP (1+1) hasonló eljárással készül, azzal a különbséggel, hogy az agglomerált résznek csak az egyik végén van egy natúr tárcsa, és a pezsgőt palackozó berendezésen lévő szenzor forgatja úgy a dugókat, hogy mindig a natúr lemez érintkezzen a pezsgővel.
- kétlapkás agglomerált, a legmagasabb minőségű pezsgős dugó, szerkezetét tekintve a felépítése a következő: agglomerált törzs + natúr tárcsa + natúr tárcsa, vagyis mindkét natúr lemez azonos oldalon található, ezzel biztosítva a kifogástalan zárást.
FineChamp - 48x30,5
FineKork parafa dugó szerkezetét tekintve már 100%-ban parafa granulátumból készül. Alapanyagként nagyon apró, finom szemcsés 1-2mm átmérő körüli mikro őrleményt használunk. A dugó, vagyis a parafa szemcsék kötőanyaga természetes gyanta.
A FineKork dugók elkészítési módja: az egységes méretű mikrogranulátumokat egy formába öntik, az eredmény egy homogén, rugalmas, oxigén áteresztése egyenletesen alacsony, záróképessége tökéletes (CETIE norm üvegek szerint)